De Wondere Wereld van het Wargame : Alle begin is moeilijk
In deze reeks artikels probeert de auteur een beeld te scheppen van zijn toetreding tot het wargames wereldje.
Alle begin is moeilijk. Denk maar eens terug aan die zonnige zaterdagmiddag waarop je willens nillens moest leren fietsen van je ouders. Uiteindelijk lukte het wel, maar je hield er gemakkelijk wat builen en geschaafde knieën aan over alvorens je het metalen gevaarte in een semi-rechte lijn kon voortstuwen. Beginnen met een nieuwe hobby verloopt een beetje langs dezelfde lijn. Het trekt je wel aan, maar je weet niet echt hoe er aan te beginnen zonder kleerscheuren. Gezien de grote diversiteit aan types wargames – en de bijhorende varierende kostprijzen – blijft het een berekende gok om je centen in een bepaald wargame te dumpen. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuze maakt? In deze reeks artikels proberen we, aan de hand van één specifiek verhaal, te schetsen wat je verschillende opties zijn. Het begint en eindigt met de wargamers zelf – want je hebt (meestal) een tegenstander nodig.
Een eerste kennismaking
Wargamers komen vaak, ondanks het feit dat het het stuk voor stuk best wel fijne mensen zijn, behoorlijk onuitnodigend over. Dit helpt het aantrekken van nieuwe spelers niet bepaald in de hand. Als je wargamers tegenkomt, op een evenement of in de gameshop, staan ze diep in gedachten verwikkeld gebogen over hun kunstmatige slagveld – mentaal totaal afwezig. Ik heb nog nooit een wargamer spontaan een toeschouwer zien aanspreken. Dit is heel contrasterend met andere beurzen, waar de standbemanning je bij het minste oogcontact aanklampt. Zelfs al lukt het je bij een wargamer om zijn aandacht te trekken, doormiddel van overdreven wuiven bijvoorbeeld, dan nog merk je aan zijn gezichtsuitdrukking dat hij eerder aan zijn volgende flank maneuvre aan het denken is dan aan het aanspreken van dat gekke wuivende individu. Weeral, alle begin is moeilijk – ook het contact zoeken met de wargamer. Het is aan de nieuwelingen zelf om de stap te wagen. Stel gerust een vraag aan de wargamende medemens. Hij zal even verschieten terwijl hij met de twee voeten terug bruut op Aarde terechtkomt, maar zal je daarna met plezier te woord staan.
Een wargame beurs is trouwens de ideale plaats om op korte termijn veel verschillende wargames te leren kennen. Voor een bescheiden inkombedrag kan je heel de dag wargames uitproberen en praten met de spelers. Je zal snel merken dat elke speler vol lof is over zijn eigen wargame, maar over de andere wargames niet noodzakelijk veel nuttigs te vertellen heeft. In een gameshop daarentegen ga je sneller mensen terugvinden die verschillende games spelen. Zo krijg je mogelijks een iets genuanceerdere mening te horen.
De ontnuchtering
Na je eerste bezoek aan een gamesbeurs of een gameshop merk je snel dat er wel héél veel keuze is op de markt. Zoveel keuze, zelfs, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Laten we alles eens op een rijtje zetten.
Wat is een wargame?
De term ‘wargames’ is zeer ruim. Deze website behandelt voornamelijk miniature wargames. Dit zijn wargames waar gebruik wordt gemaakt van miniaturen om de vechtende troepen mee voor te stellen. Je zal echter snel merken dat er ook zoiets bestaat als ‘boardgame’ wargames. Deze hebben meer verwantschap met gezelschapsspelen, vandaar de naam. Echter, ze kunnen ook miniaturen gebruiken – denk maar aan games zoals Axis & Allies.
In de familie van de boardgame wargames kan je nog het onderscheid maken tussen ‘hex & chit’ wargames, ‘block’ wargames, card-driven wargames, collectible wargames… én combinaties van dit alles. Ze allemaal tot in detail bespreken zou ons te ver leiden. We zullen deze types doorheen deze artikels wel aanhalen indien gepast. Tenslotte gebiedt de eerlijkheid ons om te melden dat er geen ‘eenvoudig’ onderscheid te maken is tussen de verscheidene soorten wargames.
De belangrijkste factor die miniature wargames definieert is dat de realistische grafische representatie van een slag primeert. We zien hier dan ook realistisch geschilderde figuren in nauwgezet nagebouwde miniatuur slagvelden. Ongeschilderde figuren of ‘lege’ tafels zijn taboe! Ten alle tijde moet de wargame tafel eruitzien alsof we een levensechte slag op pauze hebben gezet. Bordspel wargames nemen dit realisme doorgaans minder of zelfs absoluut niet over.
Let wel, er zijn miniature wargames die zich puur in een fictieve wereld afspelen. Dit zijn geen bordspel wargames, maar ook wel degelijk miniature wargames. We spreken namelijk niet over het realisme van de ‘setting’ van een slag, maar over de grafische representatie. Ook bij Fantasy en Science-Fiction wargames zijn de tafels verbluffend mooi.
Eenvoudig beginnen
Het type wargame dat je interesseert is veelal een persoonlijk iets. Indien je valt voor de pracht en praal van miniature wargames zal je misschien niet meteen geinteresseerd zijn in een tactisch ‘hex & chit’ wargame zoals Advanced Squad Leader (ASL). Indien je echter plezier put uit diepgaande tactische beslissingen, kan je soelaas vinden in zowel een miniature wargame met geschikte regels als ASL. In de rest van de artikels gaan we ervan uit dat je kiest voor een miniature wargame.
Leuke intro in de hobby. En terechte opmerking mbt de conventies.
Leuk geschreven, Christof. Ik vrees dat ik je gelijk moet geven over de ‘onuitnodigende’ aard van wargamers. Voor de rest zijn wij natuurlijk brave jongens die zich gewoon goed amuseren.