De slag bij Liegnitz, 18 april 1815 (fictief)
In de niet-historische ‘Slag bij Liegnitz’ stonden de Napoleontische Oostenrijkse troepen van Karim en de Pruisen van Bart tegenover elkaar. Voor een groot deel van de Pruisen was het overigens de eerste keer dat ze op tafel kwamen. We maakten van de slag gebruik om onze ‘Refight’-regels verder op punt te zetten.
Situatieschets
Na de nederlaag en troonsafstand van Napoleon in april 1814 werd in Wenen een congres georganiseerd om de kaart van Europa te hertekenen. De geallieerde grootmachten wilden niet alleen de Franse invloed inperken. Ze wilden tegelijk elk voor zich hun eigen positie versterken en hun concurrenten afblokken. Er was meer dan genoeg potentiële conflictstof: de toekomst van Polen en van Italië, het lot van Saksen, de grenzen van het nieuw opgerichte Koninkrijk der Nederlanden,… Pruisen en Oostenrijk wilden bovendien beiden de leidinggevende rol spelen in Duitsland.
In ons scenario lopen de spanningen tussen Pruisen (gesteund door Rusland) en Oostenrijk (gesteund door Frankrijk en Beieren) steeds verder op. Op 22 maart 1815 verklaren Oostenrijk en Beieren de oorlog aan Pruisen. Dezelfde dag trekt een Oostenrijkse troepenmacht de Pruisische provincie Silezië binnen. Historici zullen later over de ‘Vierde Silezische Oorlog’ spreken. Tijdens de Eerste Silezische Oorlog (1740-1742) wist de Pruisen Silezië op de Oostenrijkers te veroveren. Tijdens de Tweede Silezische Oorlog (1744-1745) probeerden de Oostenrijkers de provincie tevergeefs te heroveren. Tijdens de Derde Silezische Oorlog (1756-1763) probeerden de Oostenrijkers nogmaals Silezië terug te nemen, maar ze faalden opnieuw.
De slag bij Liegnitz, 18 april 1815
De Oostenrijkers rukten op tot bij Liegnitz, waar ze defensieve posities innamen.. Op 16 april 1815 arriveerden er versterkingen. De volgende dag worden de Oostenrijkse voorposten aangevallen door elementen van een Pruisisch-Russisch leger dat vanuit Breslau oprukt. Op 18 april 1815, wordt bij Liegnitz een veldslag geleverd die niet alleen het bezit van Silezië tot inzet heeft, maar ook het leiderschap over geheel Duitsland.
Figuren: Oostenrijkers: Foundry, collectie Karim. Pruisen: Calpe, collectie Bart.